Realizări și perspective

Realizări și perspective

Comunicat de presă

Este o mare provocare pentru tinerii comunității noastre care au avut curajul și capacitatea de a se înscrie în cursa pentru obținerea statutului de „Sat European de Tineret 2024” pentru comuna Peștera. Poziția de finalistă pentru titlul de Sat European de Tineret 2024 ne mobilizează și pe noi, autoritatea publică locală, să susținem, să ne asumăm și să sprijinim eforturile acestor tineri în implementarea priorităților strategice din Carta Albă a Tinerilor din Mediul Rural.
Suntem onorați si plăcut surprinși că în cadrul comunității noastre există astfel de tineri implicați care doresc să aducă comunității o schimbare prin organizarea diferitelor evenimente cu tinerii și pentru tinerii din satele componente ale comunei noastre, iar viziunile, aspiratiile, pasiunile și competențele lor vor trebui să se regăsească în politicile publice și programele de dezvoltare personală și profesională pe care le vom construi împreună.

 

CINCI COMUNE AU AJUNS ÎN FINALA PENTRU TITLUL DE SAT EUROPEAN DE TINERET 2024

Cinci comune din România merg mai departe în etapa finală a competiției pentru titlul de Sat European de Tineret 2024. Felicităm Grupurile de Inițiativă ale Tinerilor din Aninoasa (Dâmbovița), Jebel (Timiș), Peștera (Constanța), Poiana (Galați), Popești (Bihor) pentru aceste rezultate și le dorim cât mai multă implicare în continuare!

Pentru a ajunge în finală, tinerii au aplicat o candidatură pentru titlul de Sat European de Tineret 2024, care cuprinde, printre altele, și motivația grupului de inițiativă, o analiză a nevoilor și problemelor pe care tinerii le au în comunitatea din care fac parte, și un plan de activități pe care își propun să-l implementeze pe parcursul anului în care vor purta titlul. Activitățile prin care răspund la provocările locale trebuie să se încadreze în cele 8 domenii cheie ale programului, având totodată focusul pe creșterea participării tinerilor, crearea de oportunități de dezvoltare pentru aceștia în mediul rural, îmbunătățirea relației tinerilor cu autoritățile locale și dezvoltarea grupului de inițiativă al tinerilor care va coordona programul la nivel local, ca grup autonom, capabil să ia decizii și să implementeze planul de activități propus în candidatură.

De asemenea, tineri reprezentanți ai tuturor comunelor au participat în perioada 12-16 iulie la o întâlnire națională, organizată în comuna Bran (județul Brașov) de Guvernanța programului European Youth Village (Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile), cu sprijinul financiar al programului Erasmus Plus al Uniunii Europene. Întâlnirea a reprezentat primul context de interacțiune între tinerii din toate cele opt comune semifinaliste, dar și întâlnirea cu juriul EYV, în fața cărora tinerii și-au susținut candidatura.

În urma evaluării candidaturilor și a interviurilor, cinci comune au fost selectate pentru a merge mai departe in competiția pentru titlul de Sat European de Tineret 2024. Mai mult informații despre întreaga procedură sunt disponibile pe site-ul programului în secțiunea Apel #EYV2024.

Grupul de Inițiativă al Tinerilor din Comuna Peștera

„Suntem profund onorați să fim comuna finalistă pentru titlul de Sat European de Tineret 2024. Acest lucru nu reprezintă doar un pas important în călătoria noastră, ci este și o recunoaștere a eforturilor, pasiunii și dedicării pe care le-am investit în modelarea unui viitor mai bun pentru noi, tinerii din comuna Peștera. Călătoria noastră a început #înRITMpeșterean cu noi fiind plini de entuziasm și cu dorința incredibil de mare de a face o schimbare. Am creat un spațiu vibrant și prietenos unde am împărtășit informații valoroase, iar ideile au început să prindă viață și așa a luat naștere candidatura noastră. Totul a evoluat frumos dar am putea spune că vârful experienței l-am întâlnit în zilele de la Bran, Șimon, unde ne-am cunoscut cu toți ceilalți tineri, pe care îi salutăm pe calea acestui articol (hei, ne e dor de voi!), cu guvernanța EYV și cu juriul: oameni cool, în fața cărora ne-am prezentat munca. Acolo ne-am condimentat experiența cu discuții provocatoare și activități creative de învățare, fiecare zi aducându-ne mai aproape de visul nostru comun.

În calitate de coordonator al grupului, Eduard a fost coloana vertebrală a acestui proiect. Viziunea noastră de a transforma comuna Peștera într-un loc unde tinerii se simt valorizați, implicați și sprijiniți a fost motorul care ne-a condus. Dorința lui de a aduce titlul acasă este un exemplu de determinare și pasiune, o reflectare perfectă a efortului colectiv pe care l-am depus.

Georgiana ne-a oferit un exemplu curajos de reziliență și perseverență, ea ne-a împărtășit propria luptă cu sentimentele de incertitudine și îndoială, însă, încurajată de legăturile pe care le-a format cu ceilalți membri ai echipei, a reușit să transforme aceste obstacole în surse de motivație și inspirație. A învățat să se adapteze și să crească, transmițându-ne tuturor un puternic sentiment de speranță și determinare.

Mirela, cu sinceritatea și vulnerabilitatea ei, ne-a arătat că este normal să ne simțim copleșiți, dar mai important este cum răspundem acestor provocări. Întâlnirea cu juriul a fost un moment de cotitură pentru ea și pentru noi toți. A fost un moment în care am realizat că putem face față provocărilor și că eforturile noastre contează.

Experiența lui Virgil a fost, de asemenea, o dovadă puternică a rezilienței și spiritului nostru de echipă. Motivația sa puternică de a contribui la dezvoltarea comunității a inspirat pe toți membrii echipei și a amplificat dorința noastră de a face o diferență.

Cu toate că au fost cu noi doar în spirit, Rareș, Cristina și Lavinia ne-au susținut necondiționat în zilele în care am fost la Bran. În ciuda distanței, au fost alături de noi, oferindu-ne încurajări, sfaturi valoroase și o doză necesară de optimism. Prezența lor simțită, chiar și de la distanță, a contat foarte mult în perioadele de îndoială sau când ne confruntăm cu obstacole. Apreciem din suflet devotamentul și loialitatea lor și ne bucurăm să-i avem în echipă. În acest parcurs, au devenit nu doar susținători de la distanță, ci parte integrantă a succesului nostru. A contat enorm pentru noi să știm că avem un asemenea sprijin în spate, până la urmă nu oricine îți răspunde dacă apelezi la 3 noaptea, ei au răspuns cu zâmbetul pe buze.

Călătoria noastră către titlul de Sat European de Tineret a fost presărată cu provocări și succese, cu momente de îndoială și de triumf. Ne-am învățat lecțiile, am crescut ca persoane și ca grup și ne-am îmbogățit cu experiențe de neuitat. Cu toate acestea, suntem hotărâți să continuăm această călătorie, să ducem titlul acasă și să dezvoltăm în comuna Peștera un ecosistem de tineret plin de viață și viabil. Oricare ar fi rezultatul, suntem deja mândri de tot ceea ce am realizat și suntem pregătiți să ne asumăm provocările ce o să vină, pentru prezentul și viitorul nostru.

În final, avem un mesaj pentru toți tinerii: Vă îndemnăm să vă implicați activ în comunitățile voastre, să vă folosiți talentele, pasiunile și ideile pentru a modela viitorul în care doriți să trăiți. Fiecare dintre voi are potențialul de a aduce o schimbare pozitivă. Haideți să ne unim forțele și să demonstrăm tuturor că tinerii sunt nu doar viitorul, ci și prezentul. Vă așteptăm să vă alăturați acestei călătorii de implicare și transformare. Haideți, haideți să dăm de muncă guvernanței EYV, anul viitor să candideze cel puțin 100 de comunități din România pentru titlul de Sat European de Tineret și să fie candidaturile atât de bune încât să le fie foarte greu să aleagă cine câștigă titlul!”

Competiția pentru titlul de Sat European de Tineret 2024 este organizată de Guvernanța programului European Youth Village (Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile) în cadrul proiectului cu titlul „European Youth Village – Upgrade la participare #înRITMrural”, proiect de participare finanțat de către Uniunea Europeană prin programul Erasmus Plus.

CARTA ALBA A TINERILOR DIN MEDIUL RURAL – Direcții strategice click aici

Anexe – Informații despre programul European Youth Village și Carta Albă a Tinerilor din Mediul Rural click aici