23 martie 2023 Presa

Facturi DUBLE la energia electrică: Ca să scadă costurile, Primăria Peștera caută surse de finanțare pentru montarea de panouri fotovoltaice

În contextul în care, Primăria Peștera a primit pentru luna ianuarie 2022, o factură exorbitantă la energia electrică, autoritatea locală caută surse de finanțare în vederea implementării unui proiect de montare a unor panouri fotovoltaice în jurul celor trei pompe de apă din comună, instalate la Ivrinezu, Izvoru Mare și Peștera. 

„Facturile la energie electrică au venit duble în luna ianuarie. Strict pe factura de apă, la pompe, energia electrică a venit în luna decembrie 2021 – puțin peste 25.000 kw la cele trei pompe din toate satele comunei – în jur de 18.000 de lei. Acum, pentru luna ianuarie 2022, pentru energia facturată la pompele de apă factura a venit 39.000 de lei. Și avem doar 300 de kw mai mult față de luna decembrie. Costul unui kw nu este plafonat la 1 leu pe kilowat ci după calcule ne-a ieșit 1,53 lei”, ne-a explicat primarul Nicoleta Vrabie.

De când autoritatea locală a primit factura această, toată activitatea se concentrează pe găsirea unor modalități rapide de a reduce consumul de energie electrică prin găsirea unor surse de finanțare pentru instalarea de echipamente pentru producerea energiei regenerabile.

„Am mers la fiecare pompă în parte să identificăm terenul din jurul pompelor să facem un proiect pentru montarea unor panouri fotovoltaice. Poate găsim și o finanțare în acest sens. Am următit și sursele de finanțare, dar momentan să vedem dacă avem suprafețele de teren intabulate. Ne dorim cât mai repede să facem toate demersurile pentru că știm că durează. Noi avem în curs proiectul de cadastrare a străzilor din comună și este un proces foarte greoi”, ne-a spus primarul comunei Peștera, Nicoleta Vrabie.

Primarul comunei se gândește cu groază cât ar putea veni facturile în timpul verii, dacă în luna ianuarie a venit atât de mult.

„A verificat și vara au fost facturi duble ca și cantitate de kilovați comparativ cu perioada iernii pentru că oamenii mai folosesc apa și pentru grădină și pentru spălat mașina, pentru creșterea animalelor”, a explicat primarul.

Sursa foto: Unsplash

Sursa articol: ziarulamprenta.ro

Share: