Primăria Peștera. FOTO Adrian Boioglu
2 august 2022 Presa

Primăria Peștera va investi aproximativ 12 milioane de lei în modernizarea rețelei de alimentare cu apă

Vești bune pentru locuitorii comunei Peștera: localitatea va avea în curând o rețea modernă de alimentare cu apă, o investiție în valoare de aproximativ 12 milioane de lei.

Proiectul „Modernizare rețea de alimentare cu apă, comuna Peștera, sat Peștera”, în valoare de 12.056.504 lei, din care cofinanțarea de la bugetul local va fi de 627.442 de lei, va fi realizat din fonduri obținute prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Prin implementarea proiectului se au în vederea mai multe aspecte. În primul rând, sistemul actual de distribuție a apei potabile este format din țevi din oțel şi azbociment care nu mai sunt conforme, urmând a fi înlocuite cu conducte care respectă normele igienico-sanitare. De asemenea, va fi schimbată hidroizolația rezervorului, care în prezent este într-o stare avansată de degradare, și vor fi înlocuite echipamentele hidromecanice, care au termenul de exploatare expirat şi care nu mai funcționează în parametri normali. Totodată, stația de clorinare existentă nu mai este funcțională, iar clădirea în care este amplasată se află într-o stare avansată de degradare, fiind necesare altele noi.

„Pentru comuna noastră s-a aprobat finanțarea de la bugetul de stat a proiectului privind modernizarea rețelei de alimentare cu apă a satului Peștera, cu o valoarea de peste 12 milioane de lei. Este o reușită pentru comuna noastră, un mic pas pentru dezvoltare, pentru îmbunătățirea calității apei și a distribuției acesteia prin înlocuirea sistemului de alimentare cu apă pe o lungime de circa 16 kilometri. Sistemul are o vechime de aproximativ 50 de ani, fiind construit din țevi metalice și azbociment, care nu mai sunt conforme și, în timp, au devenit casante și se produc foarte des spărturi și, implicit, pierderi însemnate de apă. În plus, componentele necesare nu se mai fabrică și ne este din ce în ce mai greu să remediem aceste avarii”, a declarat primarul Nicoleta Vrabie.

Lucrările vor începe imediat ce se vor primi banii, toate proiectele și documentațiile necesare fiind deja realizate.

Nicoleta Vrabie a mai precizat că, pe lângă acest proiect ce prevede modernizarea rețelei de apă, Primăria Peștera a mai depus două proiecte în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, respectiv unul care vizează construirea a trei poduri în comună, cu o valoare de 15.806.169 de lei, și unul ce avea în vedere reabilitarea și modernizarea străzilor din localitate, cu o valoare de 42.782.456 de lei, din păcate ambele nefinanțate.

„Am înțeles că pentru a primi banii pentru asfaltare trebuia să avem apă și canalizare pe străzile cuprinse în proiect. Din acest motiv nu am primit finanțare. De asemenea, important este și proiectul de construire a podurilor. Sunt trei poduri din comună care sunt subdimensionate, iar ori de câte ori plouă abundent există pericolul de inundații. Ne-ar fi ajutat dacă le-am fi redimensionat. Oricum, suntem foarte mulțumiți că am primit finanțare pentru proiectul de reabilitare a rețelei de apă, chiar dacă era cel mai mic. Vom căuta alte surse de finanțare, poate prin PNRR, și vom realiza și celelalte proiecte pe care le avem în vedere”, a mai declarat primarul comunei Peștera.

Sursa: www.ctnews.ro

Share: