24 august 2021 Presa

Planuri pentru refacerea infrastructurii rutiere în comuna Peștera: Proiect pentru asfaltarea a 15 km de drumuri în interiorul comunei și construirea de trotuare și rigole betonate

Autoritățile locale din comuna Peștera au avut mari bătăi de cap în această vară din cauza ploilor abundente care au căzut în zonă, multe dintre drumurile din interiorul comunei fiind stricate. În acest sens, pentru repararea lor, dar și pentru preîntâmpinarea altor probleme de acest gen, primăria lucrează la proiecte pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere.

Ploile abundente care au căzut luna trecută au stricat foarte mult drumurile din localitatea Ivrinezu și nu numai. A fost stricată o suprafață de drumuri de aproximativ 500-600 de metri pe care s-au format ravene de peste un metru. „Am cărat peste 160 de tone de piatră ca să le reparăm. Lucrarea am făcut-o în regie proprie, cu societatea primăriei”, ne-a declarat primarul Nicoleta Vrabie.

Pentru a completa și umple ravenele s-a folosit și piatră din construcții demolate ca și fundație pentru a mai economisi piatră bună. „Cât au durat ploile am lucrat deseori în van. În cursul săptămânii reparam, în următoarea săptămână se strica. Ca Manole”, a mai spus primarul.

După ploile abundente, autoritățile continuă igienizarea canalelor, acțiune care a devenit una permanentă pentru echipele de lucru din cadrul primăriei.

Banii pe care i-a primit de la Consiliul Județean Constanța în luna iulie pentru drumuri comunale nu ajung pentru a realiza lucrări serioase. „Banii au fost dați doar pentru drumurile care fac legătura cu satele adiacente, DC 28 – care traversează comuna. În 2020 am mai primit 300.000 de lei și am pus covor asfaltic pe 800 de meti de drum. Acum, cu 97.000 de lei primiți nu știu ce vom putea face”, declară primarul Nicoleta Vrabie.

Posibil ca din acești bani să se realizeze o rigolă de scurgere pe partea dreaptă a satului Peștera, pe Drumul Comunal, de aproximativ 300 de metri, lucrare care să se realizeze tot în regie proprie, pentru a se economisi bani.

Proiect de aproape 8 milioane de euro pentru infrastructura rutieră a comunei 

Autoritățile locale au finalizat recent scrierea unui proiect de asfaltare a drumurilor din comună, în vederea depunerii acestuia atunci când se va deschide o nouă axă de finanțare. Este vorba despre asfaltarea a 15 km de drumuri în interiorul comunei.

„Potrivit SF-ului și a DALI-ului întocmit, prețul per kilometru ar fi de 2,6 milioane de lei, iar  valoarea totală a proiectului ar fi de aproximativ 8 milioane de euro. Proiectul presupune asfaltarea a 10 kilometri în localitatea Peștera, puțin mai mult de un kilometru la Ivrinezu și diferența la Izvoru”,  a mai spus primarul.

Străzile afectate de ploile din această vară nu sunt cuprinse în acest proiect deja scris, dar autoritățile locale vor demara scrierea unui proiect în acest sens în următoarea perioadă.

„O fundație solidă și asfaltul nu vor mai creea probleme pe acest drumuri afectate și nu vor mai da posibilitatea apei să năvălească”, a explicat primarul comunei.

De asemenea, se lucrează la o sistematizare a centrului comunei, pe Drumul Județean care traversează comuna și pe DC 28.

„Vrem să facem măcar trotuarele și să realizăm rigole betonate, carosabile, unde ne permite lățimea șoselei, pe o suprafață de aproximativ trei kilometri. Proiectul se scrie la acest moment iar fondurile vor fi alocate din bugetul local. Dacă se va deschide linia de finanțare și ne încadrăm, vom depune și acest proiect acolo”, a mai spus Nicoleta Vrabie.

Se schimbă conducta de apă de la Ivrinezu Mare și se pregătesc școlile 

La acest moment se lucrează la schimbarea conductei de apă de la pompă la bazinul din Ivrinezu Mare, care alimentează cu apă satele Ivrinezu Mare și Ivrinezu Mic.

„Este vorba despre 680 m dus, 680 m întors, proiect care se face din bugetul local și în regie proprie. Muncitorii noștri au mai făcut o astfel de lucrare, la Peștera, unde au schimbat aceeași conductă”, a mai completat edilul comunei.

La acest moment se igienizează școlile de pe raza comunei. „Am început la Școala din Peștera, și interior și exterior, facem o reparație la gardul de la terenul de sport al școlii și urmează să intrăm la celelalte structuri din comună”, ne-a mai spus primarul.

Sursa foto: ordinea.ro

Sursa: ziarulamprenta.ro

Share: